San Sebastian, de culinaire hoofdstad van de wereld

Op ongeveer 1,5 uur rijden van Village Océlandes ligt San Sebastian. San Sébastian is dé badplaats van Baskenland. Hoewel de stad zelf nog geen tweehonderdduizend inwoners telt, is het er in de warme zomermaanden aanzienlijk drukker. Langs het lange strand van San Sébastian staan er een vrij groot aantal hotels waar in de zomer vooral veel Spaanse maar ook een aanzienlijk aantal buitenlandse toeristen op af komt. Nederlandse en Belgische toeristen bezoeken San Sébastian meestal één dag of een paar dagen als onderdeel van een rondreis door Spaans Baskenland of op doorreis naar zuidelijker gelegen bestemmingen op het Iberisch schiereiland. San Sébastian ligt net over de Frans-Spaanse grens. De stad ligt aan een baai die omringd wordt door bergen. Dit zijn de uitlopers van de Pyreneeën.

De officiële naam van San Sébastian is Donostia-San Sébastian. Dat komt omdat de Baskische naam voor de stad Donostia is. Dit is de naam die je overigens op veel plekken tegen zult komen zoals op wegwijzers, landkaarten en ook op de adressen die restaurants, hotels en winkels gebruiken.

San Sébastian staat bekend als de meest gastronomische plaats ter wereld. Er is geen stad op deze aardkloot waar zoveel Michelinsterren per vierkante kilometer geteld worden. Niet voor niets dat San Sébastian voor liefhebbers van lekker eten en drinken een populaire bestemming is.

Pinxtos

In San Sébastian eet je geen tapas maar hier eet je pinxtos. Dit is de Baskische variant op een snack bij de borrel. Pinxtos zijn eigenlijk kleine hapjes waar een stokje doorheen zit. Vaak is de basis van een pinxto een stukje stokbrood, maar sommige pinxtos worden zonder brood geserveerd zoals bijvoorbeeld een spiesje met olijven, ansjovis en andere lekkernijen.

Klik hier voor: De beste Pinxtos bars van St. Sebastian

 

Mijn favoriet is BAR TXEPETXA